Thursday, March 26, 2009

Asas Kepercayaan Kristian Yang Perlu Diketahui Siri 11 (Ketuhanan Jesus)

Kisah Melkisedek raja negeri Salem yang agung?

Apakah faktor yang menjadikan penganut Kristian menganggap Jesus sebagai Tuhan? Adakah kerana kelahirannya?Saya pernah bertanya kepada salah seorang rakan Kristian saya dan beliau menjawab bahawa “Dia dilahirkan tanpa bapa daripada kalangan manusia. Oleh itu, ia mesti mempunyai bapa dan kerana itu bapanya ialah Allah.

Al-Quran menolak teori ini dengan cara yang cukup mudah. Sesungguhnya contoh penciptaan Isa di sisi Allah adalah seperti penciptaan Adam. Allah menciptakan Adam dari tanah, kemudian Allah berfirman dalam Surah Ali-Imran ayat 59 yang bermaksud: “Jadilah (seorang manusia), maka jadilah ia”.

Jadi, kalau Jesus ialah Allah atau anak Allah yang sebenar kerana ia tidak mempunyai bapa dalam kalangan manusia, maka Adam adalah tuhan yang lebih besar daripadanya kerana dia tidak mempunyai bapa dan tidak mempunyai ibu. Hal ini adalah wajar dengan logik dan rasional akal. Lalu mereka mengatakan Adam diciptakan daripada tanah sedangkan Jesus dilahirkan daripada seorang perawan.

Namun pada kali ini, saya ingin memberitahu tentang seorang lagi nama yang disebut dalam kitab Bible yang tersebut dalam Surat kepada orang Ibrani, kisah Melkisedek raja negeri Salem yang agung. Siapakah dia????

InsyaAllah, saya akan sentuh pada siri akan datang....

No comments: